aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszna fasolka po bretońsku...

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 450 g fasoli Jaś,
  • 200 g boczku,
  • 200 g kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżeczki majeranku,
  • sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasole zalewamy letnią wodą i moczymy całą noc. Rano wodę wylewamy, wlewamy świeżą i gotujemy fasolę ok. 30 minut. Zbieramy łyżką pianę i wylewamy ją. Następnie kroimy w kostkę cebulkę i podsmażamy, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i kiełbaskę. Gdy już ładnie nam się podsmaży, wrzucamy do fasoli i dodajemy koncenrat pomidorowy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec dodajemy majeranek. Gotujemy na małym ogniu około godziny.