kunia_080286

kunia_080286

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

fasolka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

uwaga!!! składniki są na bardzo dużą porcje na duży garnek

fasolka po bretońsku

Składniki:

fasolka po bretońsku

 

  • 0.5 kilo fasoli jaś
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 duża cebula
  • ok.4 pędek kiełbasy podsuszanej
  • dość duży kawałek boczku
  • ok. 0.5 kiełbasy krakowskiej można dać zamiast boczku
  • 2 koncetraty
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

fasolka po bretońsku
fasole moczymy w zimnej wodzie najlepiej dzień przed i zostawić na całą noc. Następnie gotujemy fasole w tej samej wodzie co moczyliśmy z dodatkiem kostki rosołowej. wędliny kroimy w kostke i smażymy na oleju po 5 minutach dodajemy cebulkę. Gdy wszystko ładnie się usmaży dodajemy koncetraty dobrze mieszamy. Gdy fasola będzie miękka to dodajemy do niej usmażoną kiełbasę i gotujemy jeszcze około 10 minut. na koniec oczywiście sprawdzamy i gdy trzeba to dosalamy i dodajemy pieprzu. Życzę smacznego