Baszka

Baszka

Kucharz
[Przepisów: 13]

Fasolka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fasolkę lubią moi synowie. Kiedy chcę troszkę odpocząć od gotowania to serwuję fasolkę.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 0,75 kg fasoli średniej lub dużej
  • kiełbasa – 3 laski takie dłuższe
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • cebula – 3 duże
  • wegeta, sól, pieprz, majeranek, koncentrat pomidorowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
•fasolę zalać wrzątkiem , który odlać po 30 minutach (nie będziemy mieli wzdęć),
•wypłukać i zalać dużą ilością zimnej wody, pozostawić na 12 godzin.
•w tej samej wodzie ugotować do miękkości,
•na patelni obsmażyć kiełbasę pokrojoną w półtalarki i dodać do fasoli,
•boczek pokroić w kostkę i również do garnka,
•cebulę zeszklić i do fasoli
•dodać wegetę, sól, pieprz, majeranek (musi mieć zdecydowany smak)
•dodać koncentrat pomidorowy z wyczuciem,
•na koniec mąkę rozbełtać z wodą i zagęścić nieco.