Sposób przygotowania:
Fasolka po Bretońsku
Fasole wypłukać i włożyć do garnka (jeżeli jest to sucha fasola dzień wcześniej włożyc do garnka z gorącą wodą , odczekać 2 godziny , odlać i zalać ponownie ciepłą wodą , spowoduje to że unikniemy wzdęć), zalać wodą , dodać ziele angielskie , liść laurowy, pieprz i szczyptę roztartego majeranku , posolić tylko odrobinę , posiekać cebule i wrzucić razem ze wszystkim. Gotować około 1h .Na patelnię najlepiej teflonową lub z powloką nieprzywierąjącą wrzucić pokrojona w kostkę kiełbasę i boczek . Podsmażyć do zrumienienia i dodać po godzinnym gotowaniu fasoli do garnka odcedzając tłuszcz i dodając też łyżeczkę koncentratu 30%go, gotować teraz do czasu zmiękczenia się fasoli do idealnego stanu , dobrze jest gdy niektóre z fasoli się już trochę rozpadną i dodadzą wywarowi charakterystycznego smaku . Jeśli fasola jest już gotowa , można dodać następna porcję koncentratu , ale niezbyt wiele , wystarczy łyżeczka , zetrzeć w dłoni garstkę majeranku i wrzucić do garnka , doprawić pieprzem i solą . Fasole zatrzepujemy wodą z mąką i gotujemy jeszcze chwileczkę by utraciła mączny smak .Jest wiele sposobów gotowania fasoli po bretońsku ten uważam za najlepszy , majeranek także daje aromat ale i też likwiduje procesy wzdęciowe Smacznego
mediana
Gość
asiaows
jarek-energy
dziekuje bardzo :)
Magdusia1312
Gość
aanetka85
KiciuniaAmorek
mam nadzieje ze bedzie smaczny bo juz od kilku dni mam ochote na ta fasolke:)
pozniej wam napisze jak wyszla :)
Pozdrawiam
Maniulka22
montajka
agatal
Sylwiusiek
Pozdrawiam :))
Menia88
kamkom68
Karolciaa1
Meriusz
evita0007
Odlewa się wodę dlatego żeby póżniej nie było wdęć ;) Sprawdziłam to i to prawda ;-)
evita0007
Wzdęć miało być .Sorki klawiatura niedomaga :D
januszek
grubas