kama1132

kama1132

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 139]

Fasolka po bretońsku dla MIśka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moja wersja fasolki po bretońsku

Fasolka po bretońsku dla MIśka

Składniki:

Fasolka po bretońsku dla MIśka

 

  • pół kg fasoli średni Jaś
  • szklanka koncentratu pomidorowego
  • 1 pomidor
  • 4 cebule
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami
  • 30 dag cienkiej kiełbasy
  • oregano
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 papryczka chili

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku dla MIśka
Fasolę płuczemy i namaczamy 2 godziny przed przygotowaniem. Gdy się namoczy gotujemy ja na małym ogniu. W tym czasie kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, gdy się podsmaży wrzucamy wszystko do garnka z gotującą się fasolą, dodajemy do całości smalec ze skwarkami, wszystko mieszamy i gotujemy. Następnie papryczkę chili i pomidora kroimy w małą kostkę i też dodajemy do zupy, z kolei śmietanę mieszamy z mąka i koncentratem i cała zawartość wlewamy do fasolki. Na sam koniec wsypujemy przyprawy i gotowe. Jednak aby fasolka po bretońsku doszła do siebie smakiem i przyprawami, po ugotowaniu należy ją potrzymać jeszcze pod przykryciem z godzinę przed podaniem.