monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Fasolka po bretońsku w wersji fit

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Gotowałam klasyczna fasolkę po bretońsku dla reszty rodzinki, więc postanowiłam przygotować wersję fit dla siebie. No po prostu jest świetna!

Fasolka po bretońsku w wersji fit Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Fasolka po bretońsku w wersji fit

 

  • ½ żółtej cukinii- 160 g
  • 1 duża zielona cukinia- 200 g
  • ½ czerwonej papryki- 35 g
  • ½ żółtej papryki- 65 g
  • 2 małe marchewki- 70 g
  • 1 mała cebula
  • 230 g fasoli ugotowanej
  • 2 pomidory – 230 g
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego- 50 g
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej-15 g
  • Sól, pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1,5 łyżeczki majeranku suszonego

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku w wersji fit

ETAP 1:

Fasolka po bretońsku w wersji fit
do zeszklonej cebuli dodać marchewkę i dusić

Cebulę pokroić w pół plasterki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojoną w średniej wielkości kostkę marchewkę.

ETAP 2:

Fasolka po bretońsku w wersji fit
do garnka dodać pokrojone papryki i 2 łyżki wody

Po około 2 minutach dodać pokrojone papryki. Podlać 2 łyżkami wody i lekko poddusić.

ETAP 3:

Fasolka po bretońsku w wersji fit
dodać pól plasterki cukinii i dusić do miękkości

W między czasie cukinie pokroić w pół plasterki. Dodać do garnka i dusić dalej całość.

ETAP 4:

Fasolka po bretońsku w wersji fit
do garnka dodać ugotowaną w osolonym wrzątku fasole

Po około 10 minutach dodać ugotowaną i odcedzoną fasolę.

ETAP 5:

Fasolka po bretońsku w wersji fit
dodać sparzone i pokrojone pomidory

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i po kolejnych 5 minutach dodać do garnka. Gotować całość po miękkości warzyw.

ETAP 6:

Fasolka po bretońsku w wersji fit
koncentrat wymieszać z mąką i wodą i wlać do garnka zagotować

W miseczce wymieszać koncentrat z mąką i pół litrem wody. Mieszaninę przelać do rondla. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 3 minuty. Doprawić do smaku i zdjąć z ognia. Smacznego!