Bomika

Bomika

Kucharz
[Przepisów: 16]

Fasolka po bretońsku/moja wersja/

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

najłatwiejszy pomysł na fasolkę po bretońsku- łatwa,mało pracy-z mojego doświadczenia

Fasolka po bretońsku/moja wersja/

Składniki:

Fasolka po bretońsku/moja wersja/

 

  • fasola biała typu Jaś
  • cebulka w ilości jaką lubimy..
  • kiełbasa typu śląska lub toruńska
  • koncentrat pomidorowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku/moja wersja/
Fasolkę po umyciu zalewamy wodą i zostawiamy na noc do moczenia. Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie /nie traci wartości/ do miękkości..około 40 minut./najlepiej sprawdzić!/.Na patelni na odrobinie oleju szklimy cebulkę w ilości wg uznania/ja daję dużo ponieważ lubimy/. na to wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę /można dorzucić boczku jak ktoś lubi- ja nie daję by potrawa nie była za tłusta/. Gdy kiełbaska się ładnie zesmaży wsypujemy łyżkę mąki by zagęścić potrawę i energicznie mieszamy by nie przypalić. Całość przerzucamy do gotującej się fasolki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem /daję go bardzo dużo by nie mieć sensacji żołądkowych:)/ plus słoiczek koncentratu...zagotowujemy i..smacznego! Gwarantuję , że zniknie błyskawicznie z talerzy!!