Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Fasolka po bretońsku wg Justine27

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem.

Fasolka po bretońsku wg Justine27 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasolka po bretońsku wg Justine27

 

  • ok. 60 dkg fasoli
  • 50 dkg kiełbasy zwyczajnej
  • 10- 15 dkg boczku
  • 2 cebule
  • 1/ 2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • tymianek
  • majeranek
  • listki laurowe

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku wg Justine27
Fasolę Jaś zalać wodą i zostawić na całą noc; na drugi dzień wylać wodę i wlać świeżą, a następnie nastawić na średnią moc grzania. Dodać łyżeczkę soli oraz wrzucić kilka listków laurowych. Cebule obrać i umyć. Kiełbasę, boczek i cebule pokroić w niewielką kostkę. Boczek przesmażyć na patelni i wyjąć do miseczki, a na wytopionym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulkę. Gdy fasola jest prawie miękka, dodać do niej boczek, kiełbasę z cebulą, przecier pomidorowy i przyprawy. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę i rozprowadzić ją wodą, dodać do fasolki. Jeśli trzeba ponownie doprawić do smaku.
Fasolka po bretońsku wg Justine27
Fasolkę zagęszczamy zasmażką z mąki i oleju.
Fasolka po bretońsku wg Justine27
Na wytopionym tłuszczu smażymy kiełbase z cebulą.
Fasolka po bretońsku wg Justine27
Fasole zalewamy wodą i odstawiamy na noc.