Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Fasolka po bretońsku wg kuchcikowo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie dobre na obiad i na przyjęcie

Fasolka po bretońsku wg kuchcikowo Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Fasolka po bretońsku wg kuchcikowo

 

  • 40 dag fasoli typu Jaś
  • 40 dag boczku wędzonego lub innej wędzonki
  • 2 cebule
  • mały przecier pomidorowy
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • łyżka mąki
  • 2-3 łyżki śmietany
  • olej

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku wg kuchcikowo
Fasolę wieczorem zamoczyć, zostawić na noc. Następnego dnia w razie potrzeby dolać wodę, zagotować. Gotować, aż do miękkości (przynajmniej 1,5h). Kiedy fasolka będzie prawie miękka, na patelni rozgrzać olej. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulę pokroić również w kostkę i po chwili dodać do boczku. Kiedy wszystko się podsmaży dodać do fasolki. Chwilę razem pogotować. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę ze śmietana połączyć, rozcieńczyć wodą. Zahartować gorącym sosem z fasolki. Wlać do garnka i zagęścić wszystko. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Można od razu podawać na przykład z pieczywem
Fasolka po bretońsku wg kuchcikowo
Fasolkę gotować na średnim ogniu w dużej ilości wody
Fasolka po bretońsku wg kuchcikowo
Boczek podsmażyć na oleju dodać cebulęi wszystko chwilę smażyć razem