Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku wg Milutkiej
Fasolkę zalać wodą zostawić na noc. Cebulę obrać ,paprykę umyć pokroić razem z cebulą w kostkę przesmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę i boczek pokroić w grubą kostkę i również przesmażyć na drugiej patelni około 5 min ,odstawić. Fasolę odcedzić po nocnym moczeniu zalać świeżą zimną wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości ,gdy będzie miękkawa dołożyć do niej warzywa i kiełbasę z boczkiem gotować .Koncentrat przesmażyć na maśle aż zabulgocze" dołożyć do fasoli doprawić do smaku przyprawami posolić ewentualnie popieprzyć ,można jeszcze dosypać szczyptę majeranku.Pogotować razem około 30 min gdy fasolka będzie miękka i warzywa też odstawić i gotowe Podawać z pieczywem.