Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku z warzywami
Fasolę zalać wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Na drugi dzień odcedzić, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Pogotować 10 minut, posolić 1 łyżeczką soli, przykryć i ugotować do miękkości. Odcedzić. Cebulę pokroić w cienkie pół plasterki i zeszklić na smalcu. W tym czasie obrane i umyte marchewki i pietruszki zatrzeć na dużych oczkach, a paprykę pokroić w malutką kosteczkę. Rozdrobione warzywa dodać do cebulki i dusić dalej. Po około 5 minutach dodać pokrojoną w mała kostkę kiełbasę. Smażyć razem kolejne 5 minut lub do momentu gdy warzywa będą zupełnie miękkie. Wsypać fasolę i smażyć razem około 2 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem,papryką i oregano. Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. Wlać szklankę wody i dodać koncentrat i ketchup i dokładnie wymieszać. Wlać resztę przewidzianej wody, zamieszać i zagotować(jeśli lubimy gęściejszą fasolkę należy dodać mniejszą ilość wody). Podawać gorące z pieczywem lub ziołową drożdżową przegryską jak ja. Smacznego!
zewa
monikaT83
2milutka
monikaT83
-Natka-
monikaT83