BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Fasolka szparagowa Bożeny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie beszamelowym z dodatkiem startego żółtego sera.

Fasolka szparagowa Bożeny

Składniki:

Fasolka szparagowa Bożeny

 

 

 

  • Dodatkowo ;
  • ser żółty starty do posypania około 150 g,

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa Bożeny
Z fasolki odcinamy końcówki,następnie gotujemy w osolonej wodzie około 10 - 15 minut,po czym wodę odlewamy. Fasolkę wystudzić.

Boczek wędzony pokroić na cienkie plastry.

Plastry boczku poukładać na patelni i lekko podpiec.

Na podpieczone plastry boczku nakładać po 4 -5 szt ugotowanej fasolki,zwinąć i układać w naczyniu żaroodpornym,zalać sosem beszamelowym,posypać startym żółtym serem i zapiekać około 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg.

Smacznego.



sos beszamelowy;

W rondelku roztopić masło , dodać mąkę, i przez chwilę aż powstanie zasmażka.

Powoli dodawać mleko, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Gotować aż sos zgęstnieje.

Gdyby jednak się zrobiły grudki wtedy sos przetrzeć przez sito.

Do sosu dodać sok z cytryny,gałkę muszkatołową, doprawić do smaku pieprzem i solą a na sam koniec dodać starty na tarce ser.

Dokładnie wymieszać do połączenia składników.