iw1987

iw1987

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna fasola nadaje sie przedewszystkim na doskonały objad

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 3

Składniki:

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 3

 

  • 90 dag fasoli świeżej
  • 75 dag fasoli mrożonej
  • 7 dag koncentratu pomidorowego
  • 5 dag cebuli
  • 5 dag tłuszczu
  • 1 dag mąki
  • 2 dag cukru
  • 1 dag soli
  • 1 g przypraw: cząbru, bazylii, pieprzu.

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 3
Fasolkę oczyścić z włukien i końców, opłukać ugotować, w osolonej wodzie, z dodatkiem cukru, odcedzić, pokroić na kawałki. Cebulę udusić na tłuszczu, dodać mąkę, koncentrat pomidorowy przyprawy, zagotować, rozrzedzić trochę wywarem z gotowania gasolki, doprawic do smaku. Do sosu włożyć fasolkę, razem poddusić. Do sosu można dodać bardzo drobno usiekany ząbek czosnku. Można też sos doprawić śmietaną. Porcję fasolki posypywać siekaną zieleniną.