Sposób przygotowania:
Łosoś z marynowaną cukiniąPrzygotowanie marynaty
Przygotowanie marynaty rozpoczynamy od wymieszania 2-3 łyżek oliwy z oliwek, startej skórki z limonki, wyciśniętego 1 ząbku czosnku, startego imbiru oraz drobno pokrojonego szczypiorku z 3-4 listkami bazylii. Marynatę doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 10-15 minut.
W międzyczasie myjemy i osuszamy cukinie, które kroimy w pionowe słupki. Cukinie podsmażamy na patelni z odrobiną oleju ok. 3-4 minut.
Podsmażoną cukinie wrzucamy do marynaty, mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1 godziny.
Przygotowanie łososia
Filety z łososia oczyszczamy z ości, skrapiamy sokiem z limonki, oprószamy solą i pieprzem. Rybę odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.
Filety z łososia układamy na natłuszczonej formie skórką do dołu. Rybę pieczemy ok. 15 minut.