grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Łosoś z marynowaną cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łosoś z marynowaną cukinią z dodatkiem limonki, imbiru, bazylii i czosnku jest bardzo aromatycznym daniem, prostym i szybkim w przygotowaniu.

Łosoś z marynowaną cukinią

Składniki:

Łosoś z marynowaną cukinią

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z marynowaną cukinią

Przygotowanie marynaty

Łosoś z marynowaną cukinią
Do przygotowania dania najlepiej wykorzystać małe, jędrne cukinie.

Przygotowanie marynaty rozpoczynamy od wymieszania 2-3 łyżek oliwy z oliwek, startej skórki z limonki, wyciśniętego 1 ząbku czosnku, startego imbiru oraz drobno pokrojonego szczypiorku z 3-4 listkami bazylii. Marynatę doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 10-15 minut.

W międzyczasie myjemy i osuszamy cukinie, które kroimy w pionowe słupki. Cukinie podsmażamy na patelni z odrobiną oleju ok. 3-4 minut.

Podsmażoną cukinie wrzucamy do marynaty, mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1 godziny.

Przygotowanie łososia

Filety z łososia oczyszczamy z ości, skrapiamy sokiem z limonki, oprószamy solą i pieprzem. Rybę odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.

Filety z łososia układamy na natłuszczonej formie skórką do dołu. Rybę pieczemy ok. 15 minut.


Tagi:

dania cukinia