kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Fasolka szparagowa z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zdrowa, pełna witamin i bez dodanych węglowodanów propozycja smacznego obiadu. Szczególnie polecam właśnie teraz kiedy fasolka jest młoda, smaczna i bez łyka.

Fasolka szparagowa z kurczakiem

Składniki:

Fasolka szparagowa z kurczakiem

 

  • 1kg żółtej fasolki szparagowej
  • 500g piersi z kurczaka
  • duża cebula
  • średnia cukinia
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 8 średnich pomidorów
  • pół litra bulionu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa z kurczakiem
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebule. Po zeszkleniu dodajemy cukinię, marchewki i pietruszkę pokrojone w kostkę. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do kurczaka z warzywami. Fasolkę myjemy odcinamy końcówki i przekrawamy na pół i dodajemy. Całość zalewamy bulionem i dusimy przez 15 minut. Serwujemy z ryżem posypane natką pietruszki.