Sposób przygotowania:
Fasolka szparagowa z parówką w sosie
Z fasolki ściągnąć włókna, odciąć końce strąków, starannie umyć i pokroić na kawałki ok. 3 cm długości. Zagotować małą ilość wody z dodatkiem soli i płaskiej łyżeczki cukru i ugotować fasolkę pod przykryciem do miękkości. Pomidory umyć, pokroić na części, zalać małą ilościąwrzącej wody Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na tłuszczu, dodać mąkę i razem przesmażyć mieszając. Następnie połączyć z przetartym zimnym przecierem z pomidorów, przestudzonym wywarem z gotowania fasolki. Wymieszać razem, zagotować i doprowadzić do smaku solą i koperkiem. Dodać do fasolki 3 łyżeczki śmietany. Parówki umyć w ciepłej wodzie, zdjąć osłonki, włożyć do fasolki i podgrzewać razem około 5 minut. Podać fasolkę w salaterce. Czas wykonania-ok 50min.