Sposób przygotowania:
Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami
Z fasolki odcinamy końcówki, płuczemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy 1 łyżeczkę soli. Gotujemy aż fasolka będzie miękka. Ziemniaki skrobiemy ze skórki, myjemy i kroimy w ćwiartki. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C na ok. 40 minut. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i przekładamy na patelnię, polewamy 2 łyżkami oleju i posypujemy odrobiną Kucharka. Smażymy, aż będzie zrumieniona, od czasu do czasu mieszamy. Na końcu posypujemy bułką tartą i jeszcze chwilkę smażymy. MIZERIA: Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do miski, dodajemy sól, pieprz i śmietanę. dokładnie mieszamy. Upieczone ziemniaczki wykładamy na talerz, dodajemy usmażoną zrumienioną fasolkę szparagową, oraz łyżkę mizerii i delektujemy się pysznym lekkim letnim obiadem.