aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Polecam trochę inną wersję fasolki szparagowej, a mianowicie z pieczonymi młodymi ziemniaczkami oraz aromatyczną mizerią z ogórków. Jest to typowo letnie danie, idealne na upały.

Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami
Z fasolki odcinamy końcówki, płuczemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy 1 łyżeczkę soli. Gotujemy aż fasolka będzie miękka. Ziemniaki skrobiemy ze skórki, myjemy i kroimy w ćwiartki. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C na ok. 40 minut. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i przekładamy na patelnię, polewamy 2 łyżkami oleju i posypujemy odrobiną Kucharka. Smażymy, aż będzie zrumieniona, od czasu do czasu mieszamy. Na końcu posypujemy bułką tartą i jeszcze chwilkę smażymy. MIZERIA: Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do miski, dodajemy sól, pieprz i śmietanę. dokładnie mieszamy. Upieczone ziemniaczki wykładamy na talerz, dodajemy usmażoną zrumienioną fasolkę szparagową, oraz łyżkę mizerii i delektujemy się pysznym lekkim letnim obiadem.
Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami
Ugotowaną fasolkę przekładamy na patelnię, przyprawiamy Kucharkiem i smażymy do zrumienienia.
Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami
Gdy fasolka ładnie się zrumieni wówczas posypujemy ją bułką tartą i jeszcze chwilę smażymy.
Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami
Z ogórków przygotowujemy tradycyjną mizerię.
Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami
Małe młode oskrobane ziemniaki kroimy w ćwiartki, przyprawiamy i pieczemy. Podajemy je z fasolką i mizerią jako danie obiadowe.