Sposób przygotowania:
Fasolka szparagowa z prażonym sezamem
Fasolkę myję, odcinam końce i wrzucam do garnka z dużą ilością osolonego wrzątku. Gotuję do miękkości około 7-10 minut pilnując, aby fasolka była miękka, ale nierozgotowana. Ugotowaną odcedzam na sitku, przelewam zimną wodą i odstawiam do odsączenia. W czasie, gdy fasolka się gotuje na suchej patelni prażę ziarna sezamu cały czas mieszając, aby się lekko zrumienił, ale nie przypalił, bo będzie gorzki i niesmaczny. Patelnię zdejmuję z ognia, dodaję masło i mieszam do rozpuszczenia się masła. Dodaję fasolkę, doprawiam do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i jeśli to konieczne, również solą. Dokładnie mieszam, tak, aby fasola była pokryta mieszanką masła i sezamu. Patelnię ustawiam na najmniejszym ogniu i podgrzewam przez 2-3 minuty.
darmiona
anemon
darmiona dziękuję i polecam, bo naprawdę świetnie smakuje.