Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Fasolka w słodkim sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Cebulę obrać i posiekać. Ze śliwek usunąć pestki, podzielić je na kawałki i razem z

Fasolka w słodkim sosie

Składniki:

Fasolka w słodkim sosie

 

  • 30 dag ugotowanej fasoli Jaś
  • 15 dag wędzoengo boczku
  • 2 cebule
  • 1/2 l bulionu
  • 4 suszone śliwki
  • 5 dag rodzynek
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka karmelu
  • sól
  • pieprz olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Fasolka w słodkim sosie
Cebulę obrać i posiekać. Ze śliwek usunąć pestki, podzielić je na kawałki i razem z rodzynkami sparzyć gorącą wodą. Boczek pokroić na plasterki, a następnie na głębokiej patelni przesmażyć go, dodając cebulę, śliwki oraz rodzynki. Wlać bulion, doprawić solą oraz pieprzem. Na patelnię przełożyć fasolę, po chwili dodać miód i karmel. całość dusić pod przykryciem 20 min. Podawać z grzankami.