Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Fasolka z czarnymi oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podawać do kotletów wieprzowych.

Fasolka z czarnymi oliwkami

Składniki:

Fasolka z czarnymi oliwkami

 

 

  • 800 g fasoli szparagowej
  • 4 cebulki
  • kilka czarnych oliwek bez pestek
  • 2 gałązki tymianku lub łyżeczka suszonego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki

Sposób przygotowania:

Fasolka z czarnymi oliwkami
Fasolę umyć, osaczyć, odciąć końce, usunąć włókna. Większe strączki przeciąć na pół. Cebulki obrać, posiekać lub pokroić na ćwiartki. Tymianek opłukać. Oliwki pokroić na połówki. Olej rozgrzać, wrzucić cebulki, zeszklić. Włożyć fasolę, tymianek, przyprawić solą i pieprzem, podlać bulionem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Na 5 min przed końcem dodać oliwki. Z rondla wyjąć tymianek,
potrawę posypać natką.

Tagi:

beza bezy fasolka