Sposób przygotowania:
Fasolka z pokraszą
Fasolkę obieram, płuczę, wkładam do garnka, zalewam dużą iloscią wody i dobrze solę. Gotuję fasolkę w wodzie do miękkości.
Odcedzam ugotowaną fasolkę dokładnie. Na patelnię wkładam masło i czekam aż się rozpuści.
Wtedy wsypuję bułkę tartą i mieszam, rumienię ją przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie fasolkę wykładam na talerz, polewam pokraszką przygotowaną z masła i bułki tartej. Podaję jako dodatek do ziemniaczków i mięska do obiadu.
Najlepsza taka fasolka oczywiście na gorąco.
Podobną pokraszkę robię także do kalafiora.
Odcedzam ugotowaną fasolkę dokładnie. Na patelnię wkładam masło i czekam aż się rozpuści.
Wtedy wsypuję bułkę tartą i mieszam, rumienię ją przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie fasolkę wykładam na talerz, polewam pokraszką przygotowaną z masła i bułki tartej. Podaję jako dodatek do ziemniaczków i mięska do obiadu.
Najlepsza taka fasolka oczywiście na gorąco.
Podobną pokraszkę robię także do kalafiora.