motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Fasolowa z kiełbaską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna zupa fasolowa z dodatkiem smażonej kiełbaski oraz przecieru pomidorowego. Można podawać jako samodzielne danie.

Fasolowa z kiełbaską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolowa z kiełbaską

 

  • 60 dkg fasoli
  • 50 dkg kiełbasy podwawelskiej
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawa do zup

Sposób przygotowania:

Fasolowa z kiełbaską
Do garnka dajemy umytą fasolę, zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Dolewamy wody dodajemy jarzynkę i gotujemy aż fasolką będzie miękka. Kiełbaskę kroimy na małe kawałki. Kiełbaskę dajemy na patelnię. Pieczemy, aby się zarumieniła. Dajemy do garnka z gotującą się zupą. Doprawiamy do smaku jarzynką i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Do miseczki wlewamy pół szkl. wody. Dodajemy mąkę. dokładnie mieszamy. Przygotowaną zawiesinę wlewamy do gotującej się zupy. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy przyprawą do zup.
Fasolowa z kiełbaską
Etap 1 Namoczoną fasolę gotujemy z dodatkiem jarzynki
Fasolowa z kiełbaską
Etap 2 Pokrojoną kiełbaskę smażymy na rumiano
Fasolowa z kiełbaską
Etap 3 Dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego
Fasolowa z kiełbaską
Etap 4 Wlewamy zawiesinę i doprawiamy do smaku