Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Fasolowa z cieciorką :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Trochę inna zupa fasolowa . Delikatniejsza od tradycyjnej .

Fasolowa z cieciorką :

Składniki:

Fasolowa z cieciorką :

 

  • 1 puszka drobnej fasolki w zalewie ( pojemności 400 ml)
  • 1 puszka cieciorki w sosie pomidorowym ( pojemności 400 ml )
  • 30 fasolek szparagowych ( świeżych )
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 4 średnie ziemniaki .
  • 1/8 selera
  • 1 cebula
  • ½ łyżki masła
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 kostka bulionu cielęcego Knorra
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Fasolowa z cieciorką :
Warzywa obrać ,1 marchewkę pokroić w plasterki. W do garnka włożyć boczek , udko z kurczaka, warzywa, pociętą w kawałeczki ( tak ok. 1 cm ) fasolkę szparagową , pokrojone w drobną kostkę ziemniaki . Zalać 1,2 litra wody .Wrzucić kostki bulionowe .Gotować 40 minut. Z wywaru wyjąć mięso i warzywa ( całą marchew, seler, pietruszkę ). Na patelni podsmażyć na złoto ( na maśle ) pokrojoną w ,, piórka ,, cebulę i wrzucić do zupy razem z majerankiem, zmiażdżonym i roztartym czosnkiem , obranym i rozdrobnionym mięsem z kurczaka i drobno pokrojonym boczkiem , odsączoną fasolką i cieciorką z sosem . Gotować 15 minut .Odlać 1/3 zupy , zmiksować ją i wlać powrotem do garnka. Doprawić pieprzem . Wlać śmietankę .Podawać posypaną natką pietruszki .

Warzywa wyjęte z zupy można zmiksować razem z zupą .