Sposób przygotowania:
Fasolowa po Bieszczadzku
Fasolę moczymy przez noc . Płuczemy ,odlewamy wodę z moczenia i dajemy do garnka z wodą .Gotujemy z dodatkiem liscia laurowego,ziarnami pieprzu .Gotujemy aż fasola będzie miękka.Ziemniaki i marchewkę obieramy .Wtedy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i strata na dużych oczkach marchewki . Gotujemy dodając kostki rosołowe. ok 3 szt Cebulę obieramy i siekamy drobno.Smażymy na maśle ,gdy się zarumieni dodajemy do niej pokrojona kiełbasę -smażymy dalej kiełbasa trochę się wytopi . Dodajemy łyżkę papryki słodkiej w proszku ,łyżkę majeranku i łyżeczkę przyprawy do dań z fasoli .Mieszamy dodajemy 2 łyżki mąki i szybko mieszamy podlewając wodą z zupy fasolowej ,dolewamy tyle aby mąką ładni się rozprowadziła ,wlewamy całą miksturę do zupy z warzywami i mieszamy . Doprawiamy pieprzem świeżo mielonym i według potrzeby przyprawą w płynie magi .