jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Fasolowa z wędzoną śliwką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fasolowa zupa krem już sama w sobie jest pyszna. By nadać jej świątecznego akcentu wzbogaciłam ją o wędzoną śliwkę. Tak przygotowana może stanowić jedno z wigilijnych dań.

Fasolowa z wędzoną śliwką

Składniki:

Fasolowa z wędzoną śliwką

Składniki

  • 3 szklanki fasoli „Piękny Jaś”,
  • ok 4-6 wędzonych śliwek,
  • śmietana do zabielenia i podania,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Przyprawa typu warzywko do smaku,
  • Natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Fasolowa z wędzoną śliwką

ETAP 1

Fasolowa  z wędzoną śliwką
na noc namaczamy fasolę

Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie.

ETAP 2

Fasolowa  z wędzoną śliwką
do zupy dodajemy pod koniec śliwy

Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy do niej wędzone śliwki (wcześniej pokrojone na mniejsze części).

ETAP 3

Fasolowa  z wędzoną śliwką
zupę miksujemy

Gdy fasola jest miękka, zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy na krem. Przed miksowaniem kilka fasolek odstawiamy do dekoracji.

Gotowy krem ponownie stawiamy na ogniu. Zupę zabielamy niewielką ilością śmietany, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.

Po rozlaniu na talerze, każdą porcje dekorujemy kleksem ze śmietany, odłożonymi fasolkami i natką pietruszki.