Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1765]

Zupa fasolowa z grzankami czosnkowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa fasolowa z grzankami czosnkowymi to nasz najczęstrzy sobotni obiad. Bardzo go lubimy i polecamy

Zupa fasolowa z grzankami czosnkowymi

Składniki:

Zupa fasolowa z grzankami czosnkowymi

 

  • 400 g fasoli białej
  • 400 g kiełbasy podwawelskiej
  • 1 biała cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 300 ml pasaty pomidorowej
  • olej
  • sól, pieprz, majeranek cząber
  • woda
  • bagietka
  • masło
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z grzankami czosnkowymi
Fasolę moczymy 12h, następnie płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą (fasola powinna być dwukrotnie przykryta), dodajemy liść laurowy ziele angielskie i sól - gotujemy do miękkości.

Kiełbasę oraz cebulę kroimy w kostkę - podsmażamy. Przekładamy do fasoli.

Dodajemy pomidory krojone z puszki i passatę pomidorową. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, majerankiem i cząbrem.

Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy masłem, oprószamy czosnkiem granulowanym.

Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni do zarumieniania. Fasolową podajemy z gorącymi grzankami.

Tagi:

obiad danie zupa