gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Makowiec zawijany z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny makowiec z polany polewa czekoladową mleczną. Idealny na Święta Bożego Narodzenia. Polecam.

Makowiec zawijany z polewą czekoladową

Składniki:

Makowiec zawijany z polewą czekoladową

Mak

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 180 ml mleka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 6 żółtek,
  • 45g świeżych drożdży,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Dodatkowo

  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Makowiec zawijany z polewą czekoladową
Masa;

Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30-40 minut pod przykryciem, następnie odcedzamy. Mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy na sztywno. Do maku dodajemy wszystkie skladniki ( na koniec biaka). Dokładnie mieszamy.

Ciasto;

Mleko łączymy z drożdżami i łyżką cukru, odatawiamy na 10 minut. Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce na 1 godzinkę.

Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na około 3-4 mm.

Mak dzielimy na 3 równe części. Na każdą część ciasta wykładamy mak, zostawiając brzegi ( około 2 cm). Zwiajmy w rulony.

Wykładamy na papier do pieczenia wysmarowany olejem.

Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

Upieczonu i wystudzony makowiec polewamy rozpuszczoną polewą czekoladową.

Smacznego