Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Fasolówka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Polecam pyszną, bardzo treściwą zupę - rozgrzewa i jest bardzo sycąca

Fasolówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolówka

 

  • 200g białej fasoli,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 l bulionu,
  • 200g wołowiny,
  • 200g łopatki wieprzowej,
  • 200g kiełbasy,
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • papryka ostra do smaku
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 200g łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Fasolówka
Fasolę zalewamy wodę i moczymy kilka godzin, najlepiej zostawić ją na całą noc. Następnie gotujemy ją w tej samej wodzie, w której się moczyła do miękkości, dodajemy szczyptę soli. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Mięso płuczemy i kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy mięso i smażymy. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy słodką paprykę i koncentrat, chwilkę jeszcze smażymy. Mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojone warzywa, tymianek i gotujemy do ich miękkości. W tym czasie kiełbasę kroimy w kostkę. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy fasolę i kiełbasę i ponownie zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do zupy, szybko mieszamy, żeby śmietana się nie zważyła (można ją wcześniej zahartować). Jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku. Życzę smacznego ;)
Fasolówka
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Fasolówka
Na patelni szklimy cebulę, dodajemy mięso i smażymy.
Fasolówka
Mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojone warzywa,
Fasolówka
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy fasolę i kiełbasę i ponownie zagotowujemy.