iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Fasolowy kociołek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Fasolowy kociołek z kiełbasą

Fasolowy kociołek

Składniki:

Fasolowy kociołek

 

  • 2 garście fasoli szparagowej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 szklanka fasola Jaś,
  • 1 szklanka fasola perłowa,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do dań z fasoli
  • 2 łyżeczki majeranku
  • olej,
  • przecier pomidorowy,
  • papryka słodka,
  • 1 marchewka,
  • kostka bulionowa 2 szt
  • 2 kawałki kiełbasy ok 60 dag

 

Sposób przygotowania:

Fasolowy kociołek
Fasolę perłowa i jasia namaczamy na noc. Rano zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę ,dodajemy wyciśnięty czosnek . Smażymy dodajemy paprykę słodką .Następnie pokrojoną w kostkę kiełbasę . Mieszamy . Fasolkę szparagowa myjemy obieramy i kroimy w kawałki ok 3-4 cm . Do ugotowanej fasoli jaś i perłowej dodajemy liść laurowy ,kostkę rosołową . Dodajemy fasolkę szparagową i starta marchewkę gotujemy .Jeżeli jest mało wody to dolewamy przegotowaną wodę z rozpuszczoną kostką rosołową . Po ok 10 min dodajemy podsmażaną cebulę z kiełbasą . Mieszamy . Gotujemy . Dodajemy przecier pomidorowy 30 % i odcedzoną fasolkę czerwoną z puszki . Mieszamy i gotujemy . Doprawiamy pieprzem świeżo mielonym ,solą ,majerankiem i przyprawa do dań z fasoli . Dusimy jeszcze ok 10 min .Można na koniec zaciągnąć mąką .