Sposób przygotowania:
Fasolowy kociołek
Fasolę perłowa i jasia namaczamy na noc. Rano zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę ,dodajemy wyciśnięty czosnek . Smażymy dodajemy paprykę słodką .Następnie pokrojoną w kostkę kiełbasę . Mieszamy . Fasolkę szparagowa myjemy obieramy i kroimy w kawałki ok 3-4 cm . Do ugotowanej fasoli jaś i perłowej dodajemy liść laurowy ,kostkę rosołową . Dodajemy fasolkę szparagową i starta marchewkę gotujemy .Jeżeli jest mało wody to dolewamy przegotowaną wodę z rozpuszczoną kostką rosołową . Po ok 10 min dodajemy podsmażaną cebulę z kiełbasą . Mieszamy . Gotujemy . Dodajemy przecier pomidorowy 30 % i odcedzoną fasolkę czerwoną z puszki . Mieszamy i gotujemy . Doprawiamy pieprzem świeżo mielonym ,solą ,majerankiem i przyprawa do dań z fasoli . Dusimy jeszcze ok 10 min .Można na koniec zaciągnąć mąką .