Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Fasolowy piernik z twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie tylko ja, ale i domownicy rozkochali się w cieście z fasoli. Były już różne warianty, teraz piernik i to bez tłuszczu.

Fasolowy piernik z twarogiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolowy piernik z twarogiem

 

  • 450 g ugotowanej czerwonej fasoli ( może być z puszki)
  • 3 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 5 łyżek maślanki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • 5 łyżek mieszanych bakalii

Sposób przygotowania:

Fasolowy piernik z twarogiem
Fasolę płuczemy i zostawiamy na sicie. Oddzielamy żółtka od białek. Następnie wrzucamy do malaksera razem z mokrymi składnikami i miksujemy na gładko razem z twarogiem. Pod koniec wsypujemy przyprawę do piernika. Kakao i sodę przesiewamy razem. Stopniowo nie przestając miksować dodajemy po łyżce suchych składników.. Białka ubijamy na sztywno z solą, pod koniec utrwalamy cukrem. Delikatnie łączymy z masą kakowo - fasolową. Wsypujemy bakalie i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagranego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 45 - 50 min lub do suchego patyczka. Wyjmujemy po 10 minutach od wyłączenia piekarnika i układamy do góry spodem.Nie zostawiamy ciasta w formie na dłużej bo się nam odparuje. Ciasto jest bardzo delikatne i wilgotne.
Fasolowy piernik z twarogiem
Do fasoli dodajemy twaróg i resztę mokrych składników.
Fasolowy piernik z twarogiem
Orzechy trzeba lekko przesiekać przed dodaniem do masy.
Fasolowy piernik z twarogiem
Bakalie aby pozostały całe dodajemy na koniec i mieszamy łopatką.
Fasolowy piernik z twarogiem
Wystudzony piernik można polukrować lub posypać pudrem.