Sposób przygotowania:
Piernik staropolski z masą grysikowąZaczynam od podgrzania masła, miodu i cukru, aby ładnie się połączyły, następnie studzę. Przesianą mąkę łączę z sodą, mlekiem, jajkami i z zimną mieszanką z miodem, wyręczam się robotem. Dobrze wyrobioną masę przekładam do naczynia żaroodpornego i wynoszę w zimne miejsce( ganek, piwnica), zostawiam go na 4 tygodnie.
Po tym czasie ciasto wyciągam, dzielę na 4 części, każdą osobno wałkuję i piekę . Piekłam w blaszce z wyposażenia piekarnika, około 15 minut w 170 st. C Po upieczeniu blaty studzę, następnie owijam w ściereczki , wkładam do reklamówki i znowu wynoszę do zimnego, zostawiam na tydzień.
Masa grysikowa: Mleko gotuję z cukrem i wanilią, na gotujące wsypuję powoli grysik i energicznie mieszam aby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawiam do wystudzenia. Ucieram masło z cukrem pudrem i dodaję po łyżce zimnego grysiku, na koniec wlewam wódkę.
Polewa: Śmietankę wlewam do garnuszka, dodaję połamaną czekoladę i podgrzewam w kąpieli wodnej do połączenia się składników, wsypuję zmielone migdały i mieszam.
Blaty piernika smaruję powidłami i masą grysikową. Dzielę na mniejsze pierniki. Wierzch smaruję przestudzoną polewą i dekoruję.
Przepis na urocze Pierniki w kształcie bałwanka >>>
mysza75
zbysiowa
Dziękuję Madziu:)