SUPERPRZEPIS

Piernik staropolski z masą grysikową

  • 2
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Piernik staropolski z masą grysikową Więcej zdjęć (5)

Pachnący miodem i przyprawami korzennymi piernik staropolski, na Święta obowiązkowy! Blaty piernika smaruję powidłami i masą grysikową. Dzielę na mniejsze pierniki. Wierzch smaruję przestudzoną polewą i dekoruję.

Składniki:

Piernik staropolski z masą grysikową

 

 

  • + 50 dag powideł śliwkowych
  • Polewa:
  • 3 czekolady gorzkie ( 30 dag)
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 10 dag mielonych migdałów

 

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski z masą grysikową

Zaczynam od podgrzania masła, miodu i cukru, aby ładnie się połączyły, następnie studzę. Przesianą mąkę łączę z sodą, mlekiem, jajkami i z zimną mieszanką z miodem, wyręczam się robotem. Dobrze wyrobioną masę przekładam do naczynia żaroodpornego i wynoszę w zimne miejsce( ganek, piwnica), zostawiam go na 4 tygodnie.

Po tym czasie ciasto wyciągam, dzielę na 4 części, każdą osobno wałkuję i piekę . Piekłam w blaszce z wyposażenia piekarnika, około 15 minut w 170 st. C Po upieczeniu blaty studzę, następnie owijam w ściereczki , wkładam do reklamówki i znowu wynoszę do zimnego, zostawiam na tydzień.

Masa grysikowa: Mleko gotuję z cukrem i wanilią, na gotujące wsypuję powoli grysik i energicznie mieszam aby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawiam do wystudzenia. Ucieram masło z cukrem pudrem i dodaję po łyżce zimnego grysiku, na koniec wlewam wódkę.

Polewa: Śmietankę wlewam do garnuszka, dodaję połamaną czekoladę i podgrzewam w kąpieli wodnej do połączenia się składników, wsypuję zmielone migdały i mieszam.

Blaty piernika smaruję powidłami i masą grysikową. Dzielę na mniejsze pierniki. Wierzch smaruję przestudzoną polewą i dekoruję.


Przepis na urocze Pierniki w kształcie bałwanka >>>

Piernik staropolski z masą grysikową
Dobrze wyrobioną masę przekładam do naczynia żaroodpornego i wynoszę w zimne miejsce( ganek, piwnica), zostawiam go na 4 tygodnie
Piernik staropolski z masą grysikową
Po tym czasie ciasto wyciągam, dzielę na 4 części, każdą osobno wałkuję i piekę .
Piernik staropolski z masą grysikową
Blaty piernika smaruję powidłami i masą grysikową.
Piernik staropolski z masą grysikową
Dzielę na mniejsze pierniki. Wierzch smaruję przestudzoną polewą i dekoruję.