jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zapiekane spaghetti

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Aby uzyskać smaczny obiad nie trzeba wiele. Wystarczy makaron, mięso i ulubione warzywa na dokładkę. Z takich składników można wyczarować szybki i treściwy obiad.

Zapiekane spaghetti Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekane spaghetti

 

  • 600 gram mięsa mielonego wołowego (z łopatki),
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 400 gram pieczarek
  • 400 gram spaghetti,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Sól do smaku,
  • Papryka ostra do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 jajko do spojenia zapiekanki,
  • 2 łyżki startego żółtego sera do środka,
  • 0,5 cebuli,
  • 2 łyżki szczypioru,
  • Olej,
  • Dekoracja:
  • Żółty ser do posypania,
  • Bazylia do posypania przed podaniem,
  • Pomidorki koktajlowe z zalewy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zapiekane spaghetti

ETAP 1

Zapiekane spaghetti
przygotowujemy składniki nadzienia

Umyte i osuszone pieczarki kroimy w plasterki i przysmażamy. Pod koniec doprawiamy do smaku. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przysmażamy i doprawiamy do smaku. Gotowe mięso łączymy z pieczarkami, kukurydzą i koncentratem

ETAP 2

Zapiekane spaghetti
Gotujemy odpowiednią ilość makaronu

Miedzy czasie makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy.

ETAP 3

Zapiekane spaghetti
Nadzienie łączymy z makaronem

Gotowy makaron łączymy z przygotowanym mięsem, serem żółtym, szczypiorem oraz jajkiem

ETAP 4

Zapiekane spaghetti
połączone składniki przekładamy do naczynia do zapiekania

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Spaghetti zapiekamy w 180°C około 30 minut. Tuż przed wyjęciem posypujemy je startym, żółtym serem. Gdy ten się rozpuści danie wyjmujemy, posypujemy pokrojoną bazylią i podajemy.


Tagi:

makarony dania