Sposób przygotowania:
faszerowana papryka
z papryk usuwamy środek,wykrajać trzeba od góry,aby nie popsuć kształtu papryk. Farsz przygotowujemy w sposób następujący:
cebulkę należy zeszklić na oliwie z oliwek na rumiany kolor,pod koniec doprawić odrobiną chilli i papryką słodką.Wsypujemy do miski.Następnie gotujemy ryż do miękkości,ostudzamy delikatnie i dosypujemy do cebuli,dosypujemy koperek i pietruszkę,mocno poszatkowaną.Mięso mielone doprawiamy pieprzem i solą.Całość mieszamy bardzo dokładnie.Nadziewamy papryki do pełna. Umieszczamy je w garnku z gorącym bulionem (na wywarze z mięsa i warzyw). Papryki mogą być zanurzone mniej więcej w 2/3,nakrywamy pokrywkę i gotujemy około 30minut,do miękkości mięsa. Papryki są bardzo soczyste i wchłaniają dużo soków z wywaru.Na miękkie papryki,nakładamy ser.Przed podaniem należy rozgrzać piekarnik na 250 stopni i podpiec pod przykryciem około 5 minut.
Ja jem je samodzielnie,ale można podać z ziemniakami,bądź surówką.
cebulkę należy zeszklić na oliwie z oliwek na rumiany kolor,pod koniec doprawić odrobiną chilli i papryką słodką.Wsypujemy do miski.Następnie gotujemy ryż do miękkości,ostudzamy delikatnie i dosypujemy do cebuli,dosypujemy koperek i pietruszkę,mocno poszatkowaną.Mięso mielone doprawiamy pieprzem i solą.Całość mieszamy bardzo dokładnie.Nadziewamy papryki do pełna. Umieszczamy je w garnku z gorącym bulionem (na wywarze z mięsa i warzyw). Papryki mogą być zanurzone mniej więcej w 2/3,nakrywamy pokrywkę i gotujemy około 30minut,do miękkości mięsa. Papryki są bardzo soczyste i wchłaniają dużo soków z wywaru.Na miękkie papryki,nakładamy ser.Przed podaniem należy rozgrzać piekarnik na 250 stopni i podpiec pod przykryciem około 5 minut.
Ja jem je samodzielnie,ale można podać z ziemniakami,bądź surówką.
evita0007