Sposób przygotowania:
faszerowana papryka- kurki, mięso i ryż
100 g ryżu gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. Kurki myjemy i blanszujemy 3 minuty, przelewamy je zimną wodą. Z papryki ścinamy górną część i usuwamy gniazda nasienne. Do miski wsypujemy ryż, dodajemy mięso mielone wieprzowo-wołowe, połowę cebuli pokrojoną w kostkę, blanszowane kurki, doprawiamy 2 łyżeczkami przyprawy czosnkowej z ziołami, dajemy trochę soli i pieprzu do smaku, dokładnie mieszamy wszystkie składniki, faszerujemy masą papryki, wstawiamy je do dość wysokiej blaszki, wierzch posypujemy pieprzem kolorowym, podlewamy szklanką wrzącej wody z dodatkiem bulionu drobiowego babuni z pietruszką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni, dusimy 40 minut, a następnie na kolejne 10 minut włączamy jeszcze termoobieg. Gdy wszystko jest miękkie, wyjmujemy papryki z piekarnika, podajemy gorące.