p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

faszerowana papryka- kurki, mięso i ryż

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja propozycja na faszerowaną paprykę- z dodatkiem kurek

faszerowana papryka- kurki, mięso i ryż Więcej zdjęć (5)

Składniki:

faszerowana papryka- kurki, mięso i ryż

 

  • 6 szt zielonej papryki,
  • 100 g ryżu,
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • 1/2 cebuli
  • do smaku sól i pieprz,
  • 2 łyżeczki przyprawy czosnkowej z ziołami,
  • 1 op. bulionu drobiowego babuni z pietruszką,
  • 25 dag kurek,
  • do smaku pieprz kolorowy

 

Sposób przygotowania:

faszerowana papryka- kurki, mięso i ryż
100 g ryżu gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. Kurki myjemy i blanszujemy 3 minuty, przelewamy je zimną wodą. Z papryki ścinamy górną część i usuwamy gniazda nasienne. Do miski wsypujemy ryż, dodajemy mięso mielone wieprzowo-wołowe, połowę cebuli pokrojoną w kostkę, blanszowane kurki, doprawiamy 2 łyżeczkami przyprawy czosnkowej z ziołami, dajemy trochę soli i pieprzu do smaku, dokładnie mieszamy wszystkie składniki, faszerujemy masą papryki, wstawiamy je do dość wysokiej blaszki, wierzch posypujemy pieprzem kolorowym, podlewamy szklanką wrzącej wody z dodatkiem bulionu drobiowego babuni z pietruszką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni, dusimy 40 minut, a następnie na kolejne 10 minut włączamy jeszcze termoobieg. Gdy wszystko jest miękkie, wyjmujemy papryki z piekarnika, podajemy gorące.
faszerowana papryka- kurki, mięso i ryż
składniki do faszerowania: ryż, mięso mielone, kurki i pół cebuli
faszerowana papryka- kurki, mięso i ryż
Ścinami wierzch papryki, usuwamy gniazdka nasienne, faszerujemy masą
faszerowana papryka- kurki, mięso i ryż
faszerowana paprykę ustawiamy w dość wysokiej blaszce, podlewamy bulionem
faszerowana papryka- kurki, mięso i ryż
po rozkrojeniu gotowej papryki widać wszystkie składniki farszu