przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

SUPERPRZEPIS

Pierś z kurczaka faszerowana rydzami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Troszkę na przekór sezonowym owocom i warzywom, na moim stole zagościły jesienne, leśne grzyby.W towarzystwie, a jakże, kurczaka :)

Pierś z kurczaka faszerowana rydzami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierś z kurczaka faszerowana rydzami

 

  • 4 piersi z kurczaka
  • 30 dag rydzów - ja miałam mrożone
  • 100 ml bulionu
  • 1 cebula
  • sok z cytryny
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, tymianek

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka faszerowana rydzami
Obraną cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle. Wrzucamy do niej rydze.- ja ich wcześniej nie rozmrażałam osobno, Doprawiamy cebulowo-grzybowy farsz solą, pieprzem oraz tymiankiem, następnie dusimy, aż będą miękkie i odparuje z nich woda. Zdejmujemy patelnię z ognia i czekamy ,aż trochę przestygną. Na tarce ścieramy żółty ser i dodajemy go do farszu. MIeszamy. Za pomocą długiego i ostrego noża robimy w każdej z piersi z kurczaka nacięcie wzdłuż, tak aby powstała kieszonka, do której nałozymy farsz.Staramy się nie podziurawić mięsa, aby nadzienie z niego nie wypadało w trakcie obróbki termicznej. MIęso nacieramy sokiem wyciśniętym z cytryny, czosnkiem oraz przyprawami. Faszerujemy piersi z kurczaka. Ja uwielbiam grzyby, więc zawsze staram sie włożyć do mięsa jak najwięcej farszu :) Spinamy mięso wykałaczkami i obsmażamy z obu stron na rumiano. Kolejm krokiem jest wlanie bulionu do mięsa. Przykrywamy patelnię i dusimy wszystko około 15 minut. Podajemy pierś z kurczaka pokrojona w grube plastry.
Pierś z kurczaka faszerowana rydzami
Potrawa smakuje pysznie i na zimno i na ciepło.