monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Faszerowana pierś pieczarką oraz morelą

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kolejna pyszna i piękna propozycja na pierś z kurczaka,zapraszam:)

Faszerowana pierś pieczarką oraz morelą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowana pierś pieczarką oraz morelą

 

  • Składniki na 1 porcję:
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do grilla
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 mała cebula
  • 2 duże pieczarki
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • 2 morele suszone
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Faszerowana pierś pieczarką oraz morelą
Mięso umyć,osuszyć oraz oczyścić z błon oraz tłuszczu. Naciąć kieszonkę. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy i dokładnie natrzeć mięso. Obraną cebulę drobno e cienkie pół plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Oczyszczone pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Dodać na patelnię. Smażyć do momentu aż zmniejszą swoją objętość i zarumienią się. Zdjąć z ognia. Rzeżuchę posiekać i dodać na patelnię. Zamieszać i lekko przestudzić farsz. Pierś nadziać obicie farszem. Na wierzch farszu ułożyć morelę i spiąć mięso wykałaczkami. Odłożyć do lodówki na około 2 godziny. Na patelni rozgrzać olej. Mięso obtoczyć w jajku i bułke i smażyć z obu stron na rumiano co chwilę mieszając. Przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego:)
Faszerowana pierś pieczarką oraz morelą
pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie
Faszerowana pierś pieczarką oraz morelą
dodać pokrojone cienko w plasterki pieczarki
Faszerowana pierś pieczarką oraz morelą
w piersi zrobić kieszonkę i natrzeć mięso dobrze przyprawami
Faszerowana pierś pieczarką oraz morelą
obficie nałożyć farsz i ułożyć morelę