kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 344]

Faszerowana pierś z żurawiną i suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierś z kurczaka faszerowana żurawiną i suszonymi śliwkami,serkiem naturalnym. W sosie pomarańczowo-pomidorowym.

Faszerowana pierś z żurawiną i suszonymi śliwkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Faszerowana pierś z żurawiną i suszonymi śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana pierś z żurawiną i suszonymi śliwkami
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Pierś nacinamy od góry i robimy kieszeń. Posypujemy solą i pieprzem. Wyciskamy sok z pomarańczy i polewamy nim całe mięso. 

Odstawiamy na 1 godzinę.

Serek mieszamy z żurawiną​ , solą i pieprzem. Wyjmujemy mięso​ z soku 

( sok zostawiamy ) w nacięcie wkładamy połowę serka, suszone śliwki i resztę serka. Mięso spinamy wykałaczkami. Smarujemy olejem i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do brytfanki pieczemy przez godzinę. W międzyczasie przynajmniej dwa razy zlewamy wytopiony płyn.

Sos : do soku pomarańczowego dodajemy płyn od pieczenia i uzupełniamy wodą do 1szkl. płynu. Wylewamy do garnka i dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. W 1 łyżce wody rozprowadzamy skrobię kukurydzianą, dodajemy do sosu , zagotowujemy. Mięso polewamy sosem.
Faszerowana pierś z żurawiną i suszonymi śliwkami
Naciętą pierś marynujemy w soku pomarańczowym
Faszerowana pierś z żurawiną i suszonymi śliwkami
Serek naturalny mieszamy z suszoną żurawiną
Faszerowana pierś z żurawiną i suszonymi śliwkami
Faszerowany serkiem, suszonymi śliwkami i serkiem
Faszerowana pierś z żurawiną i suszonymi śliwkami
Zafaszerowaną pierś spinamy wykałaczkami
Faszerowana pierś z żurawiną i suszonymi śliwkami
Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy