Blondi

Blondi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Faszerowana rolada z piersi indyczej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczna alternatywa dla gotowej wędliny :)

Faszerowana rolada z piersi indyczej

Składniki:

Faszerowana rolada z piersi indyczej

 

  • Pierś indycza ok 1,1-1,2 kg
  • Farsz: 200 g sera pleśniowego (np lazur), 150 g orzechów włoskich, 3 ząbki czosnku
  • pieprz ziołowy, pieprz cayenne, słodka papryka, szczypta cukru trzcinowego, bazylia, oregano, estragon, rozmaryn

Sposób przygotowania:

Faszerowana rolada z piersi indyczej
Mięso filetujemy tak, aby powstał w miarę równy płat. Ser rozgniatamy widelcem, rozgniecione orzechy prażymy na suchej patelni i jeszcze ciepłe wsypujemy do sera, dodajemy wyciśnięty czosnek i mieszamy na jednolitą masę. Smarujemy mięso i rolujemy je, następnie spinamy wykałaczkami i obwiązujemy nicią. Zszejkowaną marynatą polewamy roladę i pozostawiamy w lodówce na minimum dobę. Pieczemy ok 1 godzinę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. SMACZNEGO :)