Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Faszerowane cukinie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon w pełni, trzeba korzystać, więc najwyższy czas na doskonałą przekąskę z cukinii. Tak przygotowana przekąska jest bardzo smaczna, faszerowana kurczakiem i warzywami z aromatyczna przyprawą curry. Pełna witamin, chrupiąca, zachwyci swoim smakiem

Faszerowane cukinie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane cukinie

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane cukinie

I

Faszerowane cukinie
Przygotowanie cukinii, myjemy, kroimy na połówki, robimy podłuzny otwór i układamy na blaszce do pieczenia.

1. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy łyżeczką miąższ ze środka, robiąc podłużny otwór. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

II

Faszerowane cukinie
przygotowanie warzyw, obieramy, drobno kroimy i smażymy.

2. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w drobną kostkę.

3. Cebulę, czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.

III

Faszerowane cukinie
Przygotowanie mięsa, kroimy, doprawiamy przyprawa i smażymy.

4. Do cebuli dodajemy mięso, doprawiamy solą oraz przyprawą curry.

IV

Faszerowane cukinie
przygotowanie papryki oraz ogórków.

5. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, drobno kroimy i przekładamy do mięsa.

6. Ogórki również drobno kroimy i łączymy z mięsem.

V

Faszerowane cukinie
łaczenie mięsa z serem żółtym.

7. Gdy farsz mięsno warzywny jest już dobry, łączymy z startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.

VI

Faszerowane cukinie
napełnianie cukinii farszem.

8. Następnie nakładamy w każdy otwór cukinii i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

VII

Faszerowane cukinie

9. Danie gotowe.
10. Smacznego.