kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pieczona papryka z kaszą jaglaną i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną pieczoną paprykę. Farsz przygotowałam z kaszy jaglanej z dodatkiem smażonego boczku z cebulką i czosnkiem. Idealna na obiad lub ciepłą kolację. Polecam.

Pieczona papryka z kaszą jaglaną i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona papryka z kaszą jaglaną i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Pieczona papryka z kaszą jaglaną i boczkiem
Papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienne, odsączamy z wody.

Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Boczek kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone składniki. Odstawiamy.

W międzyczasie naczynie żaroodporne smarujemy masłem i dokładnie wycieramy papryki ręcznikiem papierowym. Do miski przekładamy składniki na farsz i mieszamy.

Papryki wypełniamy farszem i lekko ugniatamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem.

Wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy pokrywkę, papryki posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy bez przykrycia przez 5 minut.
Pieczona papryka z kaszą jaglaną i boczkiem
Papryki odsączamy z wody i wycieramy papierowym ręcznikiem.
Pieczona papryka z kaszą jaglaną i boczkiem
Obraną cebulę, czosnek i boczek kroimy w kosteczkę.
Pieczona papryka z kaszą jaglaną i boczkiem
Składniki na farsz wkładamy do miski i mieszamy.
Pieczona papryka z kaszą jaglaną i boczkiem
Gotowym farszem napełniamy papryki i przekładamy do formy żaroodpornej.