Sposób przygotowania:
Cukinie faszerowane kurczakiem ze szparagami
Cukinię przeciąć na pół wzdłuż, wydrążyć ostrożnie środki nie naruszając skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Kurczaka oraz cebulę pokroić w małą kostkę. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, pokroić na kawałki zostawiając parę główek większych.
Kurczaka oprószyć przyprawą do kurczaka, zrumienić wraz z cebulą na rozgrzanym maśle klarowanym. Do mięsa dołożyć miąższ z cukinii oraz szparagi ( pozostawiając największe główki). Smażyć kolejne 5 min co jakiś czas mieszając. Wlać śmietankę, dodać serek mascarpone, dusić kolejne 10 min. W między czasie doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wsypać posiekany drobno koperek. Wsypać mozzarellę, dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać do wydrążonych cukinii, duże kawałki szparagów położyć na wierzch.
Piec 25/30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Kurczaka oprószyć przyprawą do kurczaka, zrumienić wraz z cebulą na rozgrzanym maśle klarowanym. Do mięsa dołożyć miąższ z cukinii oraz szparagi ( pozostawiając największe główki). Smażyć kolejne 5 min co jakiś czas mieszając. Wlać śmietankę, dodać serek mascarpone, dusić kolejne 10 min. W między czasie doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wsypać posiekany drobno koperek. Wsypać mozzarellę, dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać do wydrążonych cukinii, duże kawałki szparagów położyć na wierzch.
Piec 25/30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.