Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łódeczki z cukinii to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Robię je na różne sposoby, wykorzystując różne farsze - czasem warzywne, a czasem, jak teraz, mięsno - warzywne.

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami

Składniki:

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami

 

  • 2 dość duże cukinie
  • ok. 0,5-0,6 kg piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • oliwa
  • 5-6 pomidorów
  • przyprawa gyros - kebab
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 4 plastry sera żółtego
  • przyprawa do dań kuchni włoskiej

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
Cukinie kroimy na połówki, odcinamy końcówki. Połówki cukinii wkładamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 - 15 minut w 180 st. C. Po wyjęciu i ostudzeniu wydrążamy je. Miąższ wykorzystujemy do innego dania, a łódeczki solimy od środka i odstawiamy na bok.

Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros- kebab. Cebulkę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, usuwamy skórki, pomidory kroimy na drobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę.

Wrzucamy mięso, smażymy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory i podgrzewamy razem kilka minut. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Gotowy farsz przekładamy do łódeczek cukinii. Posypujemy łódeczki przyprawą do kuchni włoskiej.

Wkładamy łódeczki do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na pół godziny. Na 10 minut przed końcem zapiekania na łódeczki wykładamy ser żółty.