Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
Cukinie kroimy na połówki, odcinamy końcówki. Połówki cukinii wkładamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 - 15 minut w 180 st. C. Po wyjęciu i ostudzeniu wydrążamy je. Miąższ wykorzystujemy do innego dania, a łódeczki solimy od środka i odstawiamy na bok.
Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros- kebab. Cebulkę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, usuwamy skórki, pomidory kroimy na drobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę.
Wrzucamy mięso, smażymy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory i podgrzewamy razem kilka minut. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Gotowy farsz przekładamy do łódeczek cukinii. Posypujemy łódeczki przyprawą do kuchni włoskiej.
Wkładamy łódeczki do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na pół godziny. Na 10 minut przed końcem zapiekania na łódeczki wykładamy ser żółty.
Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros- kebab. Cebulkę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, usuwamy skórki, pomidory kroimy na drobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę.
Wrzucamy mięso, smażymy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory i podgrzewamy razem kilka minut. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Gotowy farsz przekładamy do łódeczek cukinii. Posypujemy łódeczki przyprawą do kuchni włoskiej.
Wkładamy łódeczki do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na pół godziny. Na 10 minut przed końcem zapiekania na łódeczki wykładamy ser żółty.