Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Faszerowane daktyle i śliwki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Myślę,że będziecie zadowoleni.

Faszerowane daktyle i śliwki

Składniki:

Faszerowane daktyle i śliwki

 

  • 20szt.daktyli,
  • 20szt.suszonych śliwek,
  • 35dag.masy marcepanowej,
  • 20dag.pistacji,
  • 80ml.likieru wiśniowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 20dag.deserowej czekolady,
  • 5dag.białej czekolady,
  • cynamon,
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Faszerowane daktyle i śliwki
10 pistacji odłożyć,a resztę zmielić i zagnieść z masą marcepanową,likierem wiśniowym i sokiem z cytryny.Masą napełnić wydrylowane śliwki i daktyle i delikatnie zacisnąć otwory by masa nie wydostawała się na zewnątrz.Śliwki ponadziewać na długie wykałaczki i zanurzać w czekoladzie deserowej,stopionej w kąpieli wodnej i posypać je odłożonymi pistacjami które należy grubo posiekać.Białą czekoladę stopić tak jak deserową,doprawić ją szczyptą cynamonu.Przełożyć ją do foliowego woreczka,odciąć rożek i wycisnąć paseczki na faszerowane daktyle,odstawić razem z śliwkami w chłodne miejsce.Przed podaniem można oprószyć je niewielką ilością cukru pudru ale nie jest to konieczne.