pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Faszerowane jajka suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny sposób na przygotowanie jajek na święta wielkanocne jak i na każdą inną okazję.Podawane na ciepło.

Faszerowane jajka suszonymi grzybami

Składniki:

Faszerowane jajka suszonymi grzybami

 

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • bułka tarta ( około 1/2 szklanki)
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane jajka suszonymi grzybami
Suszone grzyby płuczemy a następnie zalewamy wodą i gotujemy 10-15 min.Ugotowane grzyby studzimy a następnie odciskamy z wody,kroimy w dość drobną kostkę. Ugotowane jajka przekroić wzdłuż na pół ( nie obieramy jajek,przekrawamy je ze skorupką tak aby jej nie uszkodzić) Ze skorupek wyjmujemy jajka i kroimy je w kostkę. Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i dusimy na rozgrzanym maśle następnie dodajemy pokrojone grzyby i dusimy razem jeszcze około 10 min.Usmażone grzyby studzimy a następnie mieszamy z pokrojonymi jajkami i majonezem,doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowane jajka nakładamy do skorupek po jajkach. Jajka panierujemy w bułce tartej ( tylko stronę z farszem) Przed podaniem smażymy jajka na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego :)

Tagi:

tarta grzyby