dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1189]

Kotlety mielone faszerowane szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kotleciki z mięsa mielonego nadziane farszem z uduszonego szpinaku. Pyszne i nietypowe kotlety na obiad.

Kotlety mielone faszerowane szpinakiem

Składniki:

Kotlety mielone faszerowane szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone faszerowane szpinakiem

Przygotowanie farszu:

Kotlety mielone faszewane szpinakiem
Szpiank dusimy z cebulą i czosnkiem do miękkości.

Cebule i czosnek obieramy i siekamy. Na tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy czosnek i szpinak. Dusimy co jakiś czas mieszając do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygtowanie mięsa:

Kotlety mielone faszewane szpinakiem
Mięso wyrabiamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą.

Do mięsa mielonego wbijam jajko. Dodajemy bułkę tartą i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną.

Przygotowanie kotletów:

Kotlety mielone faszewane szpinakiem
Na porcjach mięsa układamy farsz i formujemy kotlety.

Mięso dzielimy na kulki. Rozpłaszczamy formując placuszek. Na środku układamy porcje farszu szpinakowego i zalepiamy formując kotleciki. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na brązowy kolor.
Smacznego!