mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Faszerowane pomidory wg Mychy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, eleganckie przekąski z pomidorów nadzianych masą mięsno-ryżową:)

Faszerowane pomidory wg Mychy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane pomidory wg Mychy

 

  • kilka średniej wielkości pomidorów
  • 350 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu w woreczku
  • ok. 100 g sera żółtego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • ognista mieszanka przypraw
  • 1 szklanka rosołu

Sposób przygotowania:

Faszerowane pomidory wg Mychy
Pomidory myję, ścinam wierzchy, wydrążam za pomocą łyżeczki tworząc miseczkę. Ryż gotuję we wrzątku ze solą. Cebulę i czosnek obieram, siekam w małą kostkę i podsmażam na oliwie na głębokiej patelni. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaję mięso mielone, sól, pieprz i smażę kilka minut. Po czym dodaję wydrążony miąższ z pomidorów. Wlewam po trochu rosół do zawartości patelni. Dodaję resztę przypraw, drobno posiekaną natkę, ok. dwie łyżki startego sera żółtego. Ostudzony ryż mieszam z usmażonym mięsem. W razie czego dolewam więcej rosołu gdyby farsz okazał się za suchy. Farszem napełniam wydrążone pomidory. Wierzch przykrywam startym serem, kładę odcięte wierzchy. Nadziane pomidory układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, do którego wlewam resztę rosołu. Przykrywam naczynie i wstawiam do nagrzanego do 180*C pieca, duszę ok. 30 minut. Na 5 minut przed końcem zdejmuję pokrywkę, aby pomidory ładnie się pomarszczyły.
Faszerowane pomidory wg Mychy
Pomidory wygrążam za pomocą łyżeczki tworząc miseczki
Faszerowane pomidory wg Mychy
Do podsmażonego mięsa dodaję wydrążoną masę z pomidorów
Faszerowane pomidory wg Mychy
Całość masy dokładnie mieszam i doprawiam
Faszerowane pomidory wg Mychy
Pomidory nadziewam, wierzch posypuję startym serem