Sposób przygotowania:
Faszerowane roladki wieprzowe w sosie
Schab kroimy w 2 centymetrowe plastry i bardzo bardzo cienko je rozbijamy. Każdy z płatów mięsa smarujemy łyżeczką musztardy, a następnie lekko doprawiamy solą i pieprzem. Boczek kroimy w słupki, a 0,5 cebuli w piórka - równomiernie układamy na brzegu każdego z kawałków mięsa. Roladki bardzo ściśle zwijamy, a następnie dokładnie obwijamy specjalną (przeznaczoną typowo do kuchni) nitką/sznurkiem. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy chwilę roladki, po czym zalewamy je wodą, dodajemy 4 ziela angielskie, 2 duże liścia laurowe, kostki pieczeniowe, 0,5 łyżki jarzynki oraz nieco soli i pieprzu - gotujemy 40 minut, po czym dodajemy pozostałą cebulę pokrojoną w piórka i gotujemy kolejne 20 minut. Mąkę łaczymy ze śmietaną tak, aby nie powstały grudki, następnie hartujemy gorącym wywarem i wlewamy - gotujemy jeszcze ok 15 minut tak aby sos nieco zgęstniał. Roladki podajemy do obiadu (wyjmujemy sznurek), a sosem polewamy ziemniaki - przepyszny obiad.