malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Faszerowane udka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przyrządzone udka są bardzo aromatyczne i miękkie. Możemy podawać je z ryżem lub ziemniakami lub surówkami.

Faszerowane udka

Składniki:

Faszerowane udka

 

  • 1 kg udek z kurczaka,
  • 1 papryka czerwona,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • łyżka przyprawy curry,
  • łyżka octu winnego,
  • łyżka oliwy,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

Faszerowane udka
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą, octem oraz curry, nacieramy udka, odstawiamy na 2 godz. Papryki kroimy na duże kawałki, następnie wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 30 min. tak aby skórka się zmarszczyła i dała się zdjąć z papryki. W udkach robimy duże kieszenie i umieszczamy kawałki papryki oraz suszone pomidory, pieczemy około godziny w temp 160 stopni pod przykryciem.