Sposób przygotowania:
Faszerowane udka wg Zewy
Udka umyć i osuszyć. Z każdego z nich zdjąć skórę prawie do końca kości. Wyciąć mięso i pokroić w kostkę. W zgięciu udka odciąć jedną kostkę a drugą część na której trzyma się skóra zostawić. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone mięso i smażyć. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę, następnie również pokrojone w kostkę pieczarki i obie papryki. Wszystko smażyć około 5 - 6 minut. Dodać koperek, przyprawy i bułkę tartą i wymieszać. Tak przygotowany farsz podzielić na cztery części. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Każde wyrtybowane udko napełnić ciasno farszem, zawinąć ewentualne wystające brzegi i układać łączeniem do dołu w naczyniu żaroodpornym. Gotowe udka oprószyć dodatkowo z wierzchu solą i słodką papryką. Naczynie wstawić do piekarnika, nastawić na 175 stopni a zegar na 40 minut. Po upieczeniu podawać z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z ryżem ugotowanym na pomarańczowo i fasolką szparagowa z bułką tartą.
gusia1000