zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Faszerowane udka wg Zewy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

udka nadziewane farszem ..............

Faszerowane udka wg Zewy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane udka wg Zewy

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 mała cebula
  • 1/3 czerwonej świeżej papryki
  • 1/3 żółtej świeżej papryki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • curry mieszanka przypraw do smaku
  • mix chili jalapeno do smaku

Sposób przygotowania:

Faszerowane udka wg Zewy
Udka umyć i osuszyć. Z każdego z nich zdjąć skórę prawie do końca kości. Wyciąć mięso i pokroić w kostkę. W zgięciu udka odciąć jedną kostkę a drugą część na której trzyma się skóra zostawić. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone mięso i smażyć. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę, następnie również pokrojone w kostkę pieczarki i obie papryki. Wszystko smażyć około 5 - 6 minut. Dodać koperek, przyprawy i bułkę tartą i wymieszać. Tak przygotowany farsz podzielić na cztery części. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Każde wyrtybowane udko napełnić ciasno farszem, zawinąć ewentualne wystające brzegi i układać łączeniem do dołu w naczyniu żaroodpornym. Gotowe udka oprószyć dodatkowo z wierzchu solą i słodką papryką. Naczynie wstawić do piekarnika, nastawić na 175 stopni a zegar na 40 minut. Po upieczeniu podawać z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z ryżem ugotowanym na pomarańczowo i fasolką szparagowa z bułką tartą.
Faszerowane udka wg Zewy
udka do faszerowania wytrybować a mieso pokroić w kostkę
Faszerowane udka wg Zewy
na patelni podsmażyć farsz jakim będziemy napełniać udka
Faszerowane udka wg Zewy
przygotowanym farszem napełnić udka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym
Faszerowane udka wg Zewy
tak prezentują sie udka po przekrojeniu.