Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Faszerowane ziemniaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki

Składniki:

Faszerowane ziemniaki

 

  • 5 bardzo dużych ziemniaków w mundurkach
  • 10 dag pieczarek, posiekanych
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 160 ml kremówki
  • 20 g posiekanych orzeszków ziemnych
  • przyprawa do ziemniaków
  • 30 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane ziemniaki

Ziemniaki pieczemy przez godzinę, wyjmujemy, przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ (tak żeby zostawić ścianki o grubości 5 mm) i rozgniatamy. W rondlu gotujemy bulion i kremówkę około 10 minut, tak aby powstał gęsty sos, dodajemy czosnek, orzeszki, przyprawę do ziemniaków, sól i pieprz i mieszamy dokładnie. Powstały farsz wkładamy do ziemniaków, posypujemy serem i zapiekamy około 15 min, aby ser się zarumienił.